olifant conflicten rond het Udawalawe National Park, Sri Lanka

De foto is van Liesbeth Funk-Hoedemaker

olifant conflicten

De Marjo Hoedemaker Elephant Foundation kortweg MHEF staat in Sri Lanka bij de olifant conflicten zowel aan de kant van de burgers als de olifanten zelf. Olifanten hebben een flink aaneengesloten leefgebied nodig om te voorzien in hun enorme voedselbehoefte. Aan de andere kant van het strijdtoneel staan de boeren. Zij doen er alles aan om hun akkers en gewassen te beschermen tegen de dagelijkse eetlust van de dikhuiden. Het is een belangenstrijd tussen mens en dier, waarbij soms helaas aan beide kanten dodelijke slachtoffers te betreuren zijn.

Afgelopen december ( 2013 ) zijn Marjo en Liesbeth in het kader van de MHEF naar Sri Lanka geweest om opnames voor een documentaire te maken over deze olifant conflicten. “Oerkracht in het wild” is tot stand gekomen is door een samenwerkingsverband tussen PLUKMEDIA, de MHEF en de Stichting Vrienden van de Olifant.

oerkracht in het wild

Dit initiatief is in het leven geroepen om deze problematische olifant conflicten op Sri Lanka onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Tevens wil de film, die ook op tv te zien zal zijn, fondsen werven om een hospitaal voor getroffen olifanten op Sri Lanka te realiseren. De beelden zijn opgenomen in het Udawalawe National Park in Sri Lanka. Hierop is te zien hoe dierenarts dr. Vijihta een stervende olifantenmoeder tot op het laatste moment in leven probeert te houden. Haar kalfje wordt uit voorzorg naar het Elephant Transport Home gebracht. Dit is een weeshuis voor babyolifantjes, waar de kansen om te overleven voor het kleintje vele malen groter is dan in het wild.

De trailer van deze “oerkracht in het wild” is hieronder te zien!

De volledige film over olifant conflicten op Sri Lanka is op 30 maart vertoond op het olifantfestival in Aalsmeer.

Op 5 september 2014 vindt de voorpremière plaats in DierenPark Amersfoort. Marjo Hoedemaker zal de film bij u inleiden en becommentariëren. U kunt hierbij aanwezig zijn. Klik voor nadere gegevens op deze link.
P.S. inmiddels is deze laatste informatie gedateerd en niet meer voor handen.