de status van de koning der wildernis

Soms levert even surfen op YouTube geweldige natuurfilmpjes op. Bijvoorbeeld over de status van de koning der wildernis, zoals het volgende filmpje laat zien over een jonge leeuw, die eenzaam over de savanne zwerft en plotseling onaangenaam verrast wordt.

Leeuwen worden geassocieerd met trots, moed en kracht. Om die reden hebben veel landen de leeuw opgenomen als nationaal symbool. Ook Europese landen, zoals Albanië, België, Engeland, Luxemburg en natuurlijk Nederland. Aanvankelijk was in Europa die eer toebedeeld aan de beer, denk aan de naam van de Zwitserse hoofdstad ‘Bern’ met haar Bärengraben/berenkuil, maar sinds de ontdekking van het Afrikaanse continent heeft de leeuw die rol gekregen.

Want een koning heeft alleen maar minderen en zijn kinderen en zijn vrouw…….”, zong Jaap Fisher in 1961.

De status van de koning der wildernis heeft de leeuw onder meer te danken aan het feit dat hij weinig of geen natuurlijke vijanden heeft. De meeste savannebewoners respecteren zijn aanwezigheid het liefst op een comfortabele afstand. Ook een hyena, die toch als roofdier een beduchte reputatie heeft, blijft graag buiten het territorium van leeuwen. Anders wordt het wanneer zij met elkaar in een bende optreden. Een roedel hongerige, brutale hyena’s kan het een leeuw, die alleen aan de wandel is,  behoorlijk lastig maken. Het volgende filmpje van BBC Earth, ingesproken met de sonore stem van David Attenborough On Dynasties, is de moeite van het bekijken waard. De afloop is verrassend.

Royale dierenliefde

Een koning heeft niet alleen maar minderen….. vertelt het filmpje; hij heeft wel degelijk zijn belagers! Zijn macht is kwetsbaar. Daarmee zorgt die eerzame positie van koning wel degelijk voor een weinig benijdenswaardig en eenzaam bestaan.  Tenzij hij koninklijk gezelschap krijgt. Een bondgenoot, een vriend die zich laat kennen als een redder in de nood en hem redt van een wisse dood. 

Het gevaar is geweken.  Beide koningen der wildernis schurken zich zichtbaar genoeglijk tegen elkaar om hun bondgenootschap te bevestigen. Hun lichaamstaal spreekt voor zich. Een bondings-ritueel dat eruit ziet alsof ze elkaar knuffelen. Vrienden voor het leven. De moraal van het verhaal: een survival-les uit de jungle; zonder vrienden is zelfs de koning der wildernis zijn leven niet zeker.