De haai staat overigens wel degelijk in de lijst van de 15 meest gevreesde killers.

Is de haai de meest gevreesde killer?

De open bek van deze witte haai laat weinig ruimte voor enige twijfel over de moordlustige potentie ervan. Ironisch genoeg zal een witte haai – letterlijk – een vlieg geen kwaad kunnen doen. De haai staat overigens wel degelijk in de lijst van de 15 meest gevreesde killers.
En wel – verrassend genoeg misschien – op de laatste plaats van dit macabere lijstje met killers en dat is lager dan de meeste mensen zouden verwachten. De haai wordt over het algemeen als zeer gevaarlijk gekaderd. De ijzingwekkende film De zomer van de witte haai uit 1975 ( Jaws ) is daar een spannend voorbeeld van. Anders dan je zou verwachten is hij jaarlijks verantwoordelijk voor ten minste ‘slechts’ tien mensenlevens.

killer top 15

De Killer top-15 is een lijst, die Bill Gates – jawel, de Amerikaanse ondernemer die vooral bekend is als boegbeeld en medeoprichter van de firma Microsoft – op 25 april in een grafische voorstelling het licht liet zien.
De vraag waarom juist deze man zich met een dergelijk lijstje bezig houdt lijkt mij alleen maar voer voor psychologen of wellicht interessant voor zijn concurrenten bij IBM, Apple en Samsung. Maar dit terzijde.
Naar verluid besteedt Bill trouwens ook veel van zijn vermogen aan goede doelen. Way to go Bill……. zou ik zeggen.

14 ) De wolf deelt met de haai de laatste plaats, die ook 10 mensen per jaar op zijn moorddadig geweten heeft.
13 ) Vervolgens komt de leeuw met 100 mensen, die het loodje leggen tegenover de koning der wildernis.
12 ) Een olifant kan vervaarlijk uit de hoek komen, wanneer die kwaad is; dat kost meer dan 100 mensen het leven.
11 ) Het nijlpaard lijkt een koddige dikkerd, maar is een killer in vermomming: 500 doden per jaar.
10 ) De krokodil, meedogenloos en goed gepantserd, staat met 1.000 slachtoffers op de 8e plaats van de ranglijst.
9 ) Lintwormen zijn parasieten en leven ten koste van hun gastheer, dat kost 2.000 mensen per jaar het leven.
8 ) De ascaris rondworm, de grootste parasiet laat jaarlijks sterven 2.500 mensen door ondervoeding.
7 ) De zoetwaterslak veroorzaakt bij maar liefst 10.000 mensen jaarlijks de dodelijke ziekte schistosomiasis.
6 ) De moordwansen of assasin bugs maken met de Chagas disease ook zeker 10.000 dodelijke slachtoffers per jaar.
5 ) De tsetse vlieg is de veroorzaker van de dodelijke slaapziekte, 10.000 mensen overlijden er jaarlijks aan.
4 ) De hond is als aaibare huisvriend ook een potentiële killer, 25.000 mensen sterven ieder jaar aan rabies.
3 ) De slang is voor 50.000 mensen per jaar noodlottig.
2 ) De mens voert op één na deze macabere lijst aan – met 475.000 slachtoffers, die vallen door geweldsdelicten.
1 ) Muskieten blijken met 725.000 dodelijke slachtoffers per jaar de onbetwiste leider van de dodenlijst.

Het dodelijkst is dus malaria, een parasitaire infectie, die muskieten direct in de bloedstroom injecteren wanneer zij bijten.

killer no.1: de muskiet

Het aantal jaarlijkse doodsoorzaken – 475.000 – door geweld, oorlogen en vetes vormen ongetwijfeld een moreel menselijk dieptepunt zonder weerga, maar het aantal doodsoorzaken door schijnbaar onbenullige nauwelijks waarneembare insecten gaan werkelijk ook alle voorstellingsvermogen te boven. Is de ziekte niet dodelijk dan is het verloop desalniettemin desastreus.
Muskieten dragen verschrikkelijke ziekten bij zich, zoals malaria – meer dan 600.000 doden per jaar – denguekoorts, Riftdalkoorts, gele koorts, chikungunya virus, West Nijl virus, lymphatische filariasis, en de zogenaamde Japanse encephalitis.

doodsoorzaak no.1: malaria

Het dodelijkst is dus malaria, een parasitaire infectie, die muskieten direct in de bloedstroom injecteren wanneer zij bijten. Deze vermenigvuldigen zich in de lever en verwoesten de rode bloedlichaampjes in de bloedstroom. Afrika ten zuiden van de Sahara tot Zuid-Afrika en Namibië, India en noord Brazilië kennen de meeste slachtoffers. Muskieten of malariamuggen zijn bijna onzichtbaar en dat maakt hen tot zo’n beduchte killers.
Niet iedereen is even gevoelig voor de dodelijke bloedzuiger. Bacteriën, of microben produceren per individuele persoon verschillende chemicaliën op de huid waarvan sommigen meer aantrekkelijk zijn voor de muskieten dan andere, aldus microbioloog Rob Knight. Een kleine minderheid van de mensen heeft een grotere diversiteit microben aan de huid, waardoor zij anders ‘ruiken’ en daardoor minder attractief zijn voor minuscule killers. Over deze geluks-minderheid is op deze pagina meer te lezen .
Voor het volledige artikel kunt u klikken op de websitepagina.