Tsendze loop

Veel van de geleden schade aan de infrastructuur is al weer hersteld. Een enkele brug-railing over de tsendze loop wacht nog op reparatie.De Tsendze loop komt regelmatig in zicht langs de H1-6, de 100 km lange verbindingsweg tussen Shingwedzi en Letaba. De rivier heeft zijn bron en bovenloop in het middengebied van het Krugerpark en stroomt westelijk van de H1-6. Ter hoogte van Mopani vloeit ze samen met de Shongololo rivier. Net ten noorden van kamp Letaba stromen beide rivieren samen met de Letaba rivier. Deze voorziet het zuidelijke deel van het park van water. Vandaag volgen we de Tsendze loop heen en terug, een rit van 60 kilometer. De waterstand is nog steeds laag. We zien hier en daar wat poeltjes en plassen in een diep ingeslepen bedding. De ontwortelde bomen, die scheef op de kaalgeslagen oevers hangen, zijn de zichtbare restanten van de overstromingen aan het begin van dit jaar. In januari hebben enorme stortregens flink huisgehouden in het park en veel schade achter gelaten. Dit gedeelte heeft vooral een zanderige bodem, waardoor de waterschade zich ernstiger laat aanzien dan daar waar de bodem rotsachtig is. Veel van de geleden schade aan de infrastructuur is al weer hersteld. Een enkele brug-railing wacht nog op reparatie.

lente in het Krugerpark

De lente, met z’n milde regenbuien, zet langzaam maar zeker het park weer in het groen. Het gras van de savanne komt op en de bomen lopen uit. Daarmee verdwijnt ook veel wildlife uit het zicht. Ander wildlife, daarentegen, komt te voorschijn. Hagedissen van verschillend formaat, in de meest fantastische kleuren, en slangen ontwaken uit hun winterslaap en kruipen uit hun holen om zich te koesteren in het voorjaarszonnetje. Ook de miljoenpoot – een Afrikaanse variant van de Europese duizendpoot – scharrelt weer rond. Daarvoor is het wel oppassen geblazen. Niet op blote voeten lopen. Het beestje, een pink groot, heeft cyancali in zijn achterlijf.

Aan het eind van de gravelroad langs de Tsendze loop komen we op een kruising met de asfaltweg bij Malopenyana. Daar is een kleine poel met een plasje water en een aangelegde drinkplaats waar juist een grote groep buffels hun dorst aan het lessen is. Buffels trekken altijd in grote kuddes gezamenlijk op. Het zijn echte kuddedieren, die heel sociaal ten opzichte van elkaar en erg beschermend voor de kleintjes zijn. Herkauwend en drinkend rusten ze hier wat uit van hun trektochten door de bush.

Terug in het huis te Mopani treffen we de keukenkastjes nog steeds hermetisch afgesloten aan. Schuimspaan, boobytrap en stoel, die allemaal in stelling zijn gebracht, blijken afdoende tegen de eetlust van Knabbel. De eindstand is 3 tegen 3 en Marjo kan, met opgeheven hoofd, de strijdbijl begraven. Knabbel vindt kennelijk zijn leeftocht weer in de bush. Hij heeft de aftocht geblazen en laat onze avocado’s weer met rust. Vanavond logeren we vanaf 6 uur tot morgenvroeg 8 uur in de Shipandane-sleep-over-hide, die ook aan de Tsendze loop ligt. Mondvoorraad, olielampjes, zaklantaarn en een extra deken voor de nacht liggen klaar. Ook wij zijn er klaar voor. We zijn benieuwd hoe en vooral ook óf we dit avontuur overleven. Maakt u zich ondertussen geen zorgen over de krokodillen, nijlpaarden en mogelijke leeuwen, die ons tijdens dit nachtelijke avontuur omringen. Marjo is uiteindelijk ook Knabbel, de eekhoorn, te slim af geweest. Morgen weten we meer…, na onze avontuurlijke hide-night vertrekken we naar Punda Maria, in het uiterste noorden van het Krugerpark.