Kruger National Park safari
Een Kruger National Park safari is voor menig natuurliefhebber een droom. Rondrijden door een gebied waar de natuur nog een wildernis is. De ongerepte natuur, nog niet beroerd door mensenhanden, is meer en meer een schaars goed geworden. Een kostbare schat voor wie haar verloren heeft.
Wonderlijk genoeg tonen lokale bewoners, zoals ook verschillende personeelsleden van het Krugerpark, zich nogal eens verbaasd over de grote aantallen bezoekers van het park, waar ze overigens wel trots op zijn. Al die Europeanen en Amerikanen die op die gevaarlijke dieren afkomen. Zo spraken we een receptioniste en huishoudelijk personeel die echt niet gaan betalen om het gevaar in de jungle op te zoeken.
Opgegroeid met wildlife in hun directe omgeving worden zij van kindsbeen af aan gewaarschuwd voor levensgevaarlijke insecten, slangen en roofdieren. Zij zoeken al dat levensgevaarlijke gespuis echt niet op. Voor de talloze buitenlanders is het juist om dat ‘levensgevaarlijke gespuis’ te doen. Een drive in het Kruger National Park met haar overweldigende natuur staat voor menig natuurliefhebber hoog op het reis-lijstje. Oog in oog komen te staan met olifanten, leeuwen, neushoorns en giraffen, die vrij in de natuur rondwandelen, dat prijkt vaak bovenaan de bucket-list.
Hierbij een aantal beelden van een Kruger National Park safari in 7 delen.
deel 1
Geeft een indruk van de tocht van Johannesburg over de A4 naar Kruger National Park. Een tocht door de schitterende natuur van Zuid-Afrika. De tocht voert, onder begeleiding van Homeless van de Zuid-Afrikaanse a capella band Ladysmith Black Mombaza, langs Lyndenburg en het panorama bij God’s Window. Tevens krijgt u een indruk van de majestueuze canyon van de Blyde Rivier. Al vlug komt het eerste wildlife in zicht: impala’s, een zeldzame zwarte neushoorn, olifanten en leeuwen die rustig op de zon verwarmde asfaltwegen liggen. Grappig is te zien hoe giraffen in de toppen van de bomen grazen. Vanuit kamp Skukuza vindt een night-drive plaats en een morning-walk, waar bezoekers oog in oog komen met een neushoorn in gezelschap van haar jong. De rit van Skukuza naar Lowe Sabie loopt door het oudste gedeelte van het park. Hier worden onder meer een kudu, een visarend en een aantal nijlpaarden gespot, die in de Sabie Rivier badderen.
Met dank aan link: Image Copyright©2011
deel 2
Langs de Sabie Rivier gaat de rit van Lower Sabie naar Tshokwana. Een tijgervis en een watervaraan komen in beeld. Onderweg kruisen zebra’s, een neushoorn en olifanten het pad. Bij Orpen Dam zijn de nijlpaarden nauwelijks zichtbaar onder het dikke rivierkroost. Van Tshokwana naar kamp Satara zijn een aantal kudu’s te zien, een groep waterbokken met hun typisch wc-bril tekening op hun achterste en ossepikkertjes die hun giraffe-gastheren ontdoen van insecten. Er komt een steenbok, een luipaard en een wildebeest in het vizier. Tegen zonsondergang wandelt een kudde olifanten voorbij. Een secretarisvogel loert hoog in een boomtop op slangen. Wanneer de zon weer op komt wordt de reis voorgezet over gravel roads. Hier is veel wildife, Een gier en een jakhals zijn op zoek naar aas. Een groep leeuwen en twee imposante leeuwen stelen de show.
Met dank aan link: Image Copyright©2011
deel 3
Tijdens een ochtend wandeling rond Satara krijgt een groep jagende leeuwen concurrentie van enkele hyena’s en een jakhals. Bij Nsemani dam ligt een krokodil in het water. Op de oever zijn nijlpaarden aan het zonnebaden. Een grote kudde zebra’s is aan het drinken. Impala’s zijn overal in het Kruger National Park. Bij Orpen Gate komt weer wat zeldzamer wildlife in beeld: een luipaard en een nyala antilope. Een groep buffels zorgt met een natuurlijke wegblokkade voor oponthoud. Een grote kudde olifanten lest aan het water speels hun dorst, terwijl ondertussen enkele rivaliserende mannetjes een dominante positie proberen te veroveren. Op de terugweg naar Satara worden een rietbok en een wildebeest gespot. De muziek is van de Zuid-Afrikaanse Tshetsha Boys.
Met dank aan link: Image Copyright©2011
deel 4
Toeren met eigen wagen kan ook. Binnendoor van Satara naar Nsemani dam is veel wildlife te zien. Giraffen die de weg oversteken, zebra’s en een olifant die net uit zijn modderbad gestapt is. Over de Timbavati road terug naar Satara komen achtereenvolgens een struisvogel, giraffen, olifanten, een gele neushoorvogel, wrattenzwijnen, een wildebeest, een leeuwenstaart en enkele fraaie kudu’s in beeld. Op de Satara-Nwanetsi road ( H6 ) worden een paar hyenapups gespot, die even later hun moeder vinden, en een paar wrattenzwijnen. De uitklimplek bij Nwanetsi biedt een schitterend vergezicht over de jungle van Kruger National Park. In droge tijden is er niet altijd water. Wanneer de zon ondergaat en de duisternis intreedt worden de nachtdieren actief. Een wilde kat, leeuwen en een stekelvarken komen te voorschijn. De muziek is weer van de Tshetsha Boys.
Met dank aan link: Image Copyright©2010
deel 5
Tijdens een georganiseerde zonsondergang-drive langs de S100 worden weer giraffen gespot, een giftige boomslang, groene meerkatten ( veel voorkomende apensoort ), een breedlip neushoorn en zadelbek ooievaars. Er komen veel leeuwen in zicht. Een fraai familietafereel van 5 leeuwinnen met samen 11 welpen. De volgende dag staat een rit van Satara naar Elephants kamp op het program, de route via Nsemani over de S40 en S127 naar H1-4. Hier laten zich, zoals overal in het Kruger National Park, impala’s zien, een flinke krokodil, een stel rondrennende zebra’s en enkele mooi gespikkelde parelhoenders. De begeleidende muziek is van Ladysmith Black Mombaza.
Met dank aan link: Image Copyright©2010
deel 6
Op weg van kamp Satara naar kamp Olifants via de H1-4, de S91 en de S92 wandelt een zogenoemde lonely bull. Daar zijn er veel van in Kruger National Park. Het zijn de mannetjes die te volwassen zijn om bij de matriarch in de groep te blijven. Een hoornraaf met jong, die nog niet ‘op kleur’ is. De olifanten lijken op zoek naar Marula-vruchten of komen net uit een modderbad. Het ziet er naar uit dat een groep onrustige zebra’s onraad bespeurt. Ze zijn altijd wat onstuimig. Pogingen om de dieren te temmen zijn nooit gelukt. Enkele giraffen vormen een road-block. Iets verder waar nijlpaarden rond badderen, ligt een opgezwollen karkas in het water. Voer voor krokodillen. Bij de kleurrijke wilde honden beweegt iets in het nest, dat op een pup lijkt. Olifanten, nijlpaarden, giraffen en impala’s zijn geen uitzondering in dit gebied. De drives die het Krugerpark zelf organiseert vinden niet alleen overdag plaats. Vroeg in de ochtend als het park nog niet open is voor particulieren, worden morning-walks georganiseerd. ’s Avonds na sluitingstijd vinden regelmatig night-drives plaats. Buffels blijven nieuwsgierig staan maar slaan op hol wanneer er beweging in de groep van de ochtend-wandelaars komt. Een anti-stropers-team is op pad. Het eindpunt van de rit is Olifants kamp.
Met dank aan link: Image Copyright©2010
deel 7
Het laatste deel van deze serie is een verslag van de trip van Olifants naar kamp Mopani over de H1-6. Aan de fraaie waterpartijen van de Letaba rivier zijn bushbokjes te vinden, een wildebeest en nijlpaarden. De luipaard met prooi in de boom is een zeldzaam shot. Op de uitgestrekte savanne zwerven impala’s, struisvogels schurken zich in het warme zand. Buffels grazen gebroederlijk samen met wrattenzwijnen. In het Mopani kamp staat een reusachtige baobab. Een gele neushoorn vogel, een elegante klipspringer komen voorbij, evenals een smidsplevier, familie van de kieviten en een karakteristieke buffelkop, een paar nijlganzen en waterbokken. Olifanten steken pardoes de weg over. Een kameleon heet in het Zuid-Afrikaans ‘verkleurmannetje’. Tijdens de rit van Mopani richting uitgang Phalaborwa gate huppelen hyena’s met hun typische motoriek voorbij. Een moeder hyena zoogt haar jonge pups op het droge, warme asfalt. Giraffen komen in rengalop voorbij. Verschillende arenden worden gespot. Wevers met hun bijzondere nestbouw en een eekhoorntje zijn de hekkensluiters vóór Phalaborwa. Maar op weg terug naar Johannesburg houdt de fraaie natuur buiten het Kruger National Park niet op.
Met dank aan link: Image Copyright©2011