Het Kruger Park – de eerste stappen © Sable Tours

In het verre verleden was het gebied van het Kruger National Park het woongebied van meerdere stammen en inheemse bevolkingsgroepen, waaronder de San bevolking. Met de komst van westerlingen, ongeveer 200 jaar geleden, werd veel gejaagd op het wild in het gebied. Nu staat het bekend als de Panorama-route en Kruger Park omgeving.

Het Kruger Park – de eerste stappen © Sable Tours panoramaroute-blyde-river-canyon-2011

De Panorama Route langs de Blyde River Canyon in de provincie Mpumalanga

Het Kruger Park is natuurlijk vernoemd naar Paul Kruger. In 1884 al pleitte hij bij de toenmalige regering van de Transvaal republiek voor een gebied dat aangemerkt konden worden voor het behoud van het dierenleven. Dit was echter
een probleem. Er werd al veel handel gedreven in het gebied, en hierbij speelde Lourenço Marques (tegenwoordig Maputo) in Mozambique een belangrijke rol. Veel goederen werden dan ook door het huidige Kruger Park vervoerd. Dit was natuurlijk alles behalve makkelijk. De grootste vijanden van de transporteurs waren niet leeuwen en luipaarden, maar de verzengende hitte en weinig water. Daarnaast ook twee van de gevaarlijkste beesten tot op de dag van vandaag; de malariamug en tseetseevlieg. Deze laatste is nu in het gebied uitgeroeid, maar was 200 jaar geleden verantwoordelijk voor veel schade.

De Paul Kruger Gate is de toegangspoort naar kamp Skukuza. Hier staat, naast de vernieuwde ingang, nog steeds het oude vertrouwde houten toegangshekje: Krugerhek.Door al deze factoren duurde het nog 12 jaar voordat het voorstel van Paul Kruger werd aangenomen door het toenmalige parlement. In 1898 werd een gebied tussen de Krokodil rivier en de Sabie rivier uitgekozen waar men verminderd mochten jagen. Hierna kwam de ontwikkeling van het park zoals wij het vandaag kennen in een stroomversnelling. In 1902 werd James Stevenson-Hamilton de eerste parkopzichter. Het park breidde snel uit en in 1927 werden de eerste bezoekers verwelkomd. In het eerste jaar bezochten 3 auto’s met bezoekers het park, in 1927 waren dat 180 auto’s en in 1929 850 auto’s. De voorzieningen bleven echter achter en de eerste hutten waar mensen konden overnachten werden gebouwd in wat nu bekend staat als Satara kamp, Skukuza kamp en Pretoriuskop kamp. De Paul Kruger Gate is de hoofdingang van het park en de toegangspoort naar kamp Skukuza. Hier staat, naast de moderne ingang, nog altijd het oude vertrouwde houten toegangshekje: Krugerhek.

U kunt uren rondkijken in het geschiedkundig museum dat te vinden is in Skukuza. Lees de verhalen en bekijk de waardevolle bezittingen van de oprichters van het park! Volg bijvoorbeeld het verhaal van Andries Wolhuter, de eerste wildwachter in het park die aangevallen werd door een leeuw terwijl hij alleen met zijn paard op pad was. Hij heeft dit verhaal aan zijn kinderen kunnen vertellen!

De park kreeg zijn naam van Paul Kruger, die het inzicht bezat om het wildleven voor u en mij achter te laten. Zullen wij zorgen dat de generaties na ons ook van al dit moois kunnen genieten?
Wil je het park graag bezoeken, neem dan contact op met Sable Tours, gespecialiseerd in safari reizen naar Zuid-Afrika!

Sable Tours

website: www.sabletours.nl
e-mail: info@sabletours.nl
telefoon: 078-7850702

Het Kruger Park - de eerste stappen © Sable Tours